Tijdens warme dagen is niets zo leuk als genieten van jouw tuin. Voor veel mensen behoort een perfect aangelegde graspartij hier ook bij. Bij het zaaien van gras is het belangrijk om stap per stap te werk te gaan. In dit artikel bespreken we grondig alle fases.

De beste periodes om een gazon te zaaien zijn de periodes waarin de grond voldoende vochtig en opgewarmd is. In ons klimaat is dit meestal in het voorjaar (april/mei) en in het najaar (augustus/september). Zaai de nieuwe graszaden zeker niet tijdens hete en droge periodes. Een vochtige en opgewarmde bodem is nodig voor een snelle ontkieming van het graszaad. De zaden ontkiemen, afhankelijk van het grassoort, het best bij bodemtemperaturen vanaf 10 tot 12 graden. Hoe optimaler de omgevingsomstandigen, hoe kleiner de kans dat er onkruid tussen het gras groeit.

Tijdens het zaaiproces zijn de voorbereiding en nazorg minstens even belangrijk wanneer je een perfect groen grastapijt nastreeft. Hieronder bespreken we de 3 stappen om rekening mee te houden.

Bereid je bodem voor

Vooraleer je kan starten met zaaien moet je de bodem goed omspitten (20-30cm diep) en egaliseren. Dit kan je manueel of met een tuinfrees doen. Zorg er voor dat je op voorhand alle onkruid uit de bodem verwijdert. Eens de grond vrij is van onkruid, kun je compost toevoegen. Hierna egaliseer je de grond tot een stevige bodem. Eens de grond mooi vlak is, moet de toplaag lichtjes opgeharkt worden zodat het graszaad zich kan nestelen in de aarde.

Gras zaaien

Na alle voorbereiding kan je eindelijk starten met gras zaaien. Kies zeker een dag uit waarop het niet te winderig is. Zo voorkom je dat het gras wegwaait tijdens het uitstrooien. Wanneer de grond droog is, bevochtig dan eerst de grond.

Verdeel de graszaden gelijkmatig uit over de grond. Dit kan gemakkelijk door in 2 stappen te werken: 1 keer in de breedte en 1 keer in de lengte van het gazon. Via deze werkwijze vergroot je de kans dat de zaden gelijkmatig over de grond worden verdeeld.

Hierna hark je voorzichtig het graszaad in de grond. Doe dit niet te diep mits je anders het zaad verstikt waardoor het niet goed kan ontkiemen. Vervolgens wals je de grond subtiel aan zodat de zaadjes goed contact maken met de grond.

Tenslotte beregen je de pas gezaaide grond voorzichtig via een fijne waterstraal.

Tip: Vogels afschrikken

Vogels zijn dol op graszaad. Om te voorkomen dat de vogels met jouw vers gezaaide graszaadjes wegvliegen zijn er enkele zaken die je kan doen. Als eerste maatregel kan je een fijnmazig net op houten paaltjes spannen. Verder kan je ook vlakbij het gazon een voedbakje neerzetten. De vogels zullen kiezen voor de gemakkelijkste keuze en het graszaad op de grond links laten liggen.

Tegenwoordig bestaat er ook gekleurd graszaad. Dit zaad heeft een onaantrekkelijke kleur die vogels afgeschrikt. Het gebruikte kleurstof is overigens volledig natuurlijk en natuurvriendelijk.

Na het zaaien

Na het zaaien is het belangrijk dat de grond niet uitdroogt. Regelmatig sproeien is dus de boodschap. Afhankelijk van de bodemtemperatuur duurt het gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad ontkiemt. Wanneer het gras uiteindelijk begint met groeien is het belangrijk om met volgende punten rekening te houden:

  • Maai het gras voor de eerste keer zodra het een hoogte van 8-10 centimeter heeft bereikt
  • Maai het gras de eerste twee tot drie keer niet korter dan 4-5 centimeter en ga daarna geleidelijk aan korter maaien
  • Sproei het gras regelmatig maar maak het niet te nat! Sproei niet vaak en weinig, want dan dringt het water niet voldoende diep door in het gras. Het is beter om minder vaak te sproeien maar dan wel met voldoende water
  • Vermijd verticuteren gedurende de eerste drie jaar. Het wortelgestel van een jong gazon is nog niet voldoende vertakt en daarom niet geschikt.
  • Loop in de beginperiode niet over het gras zodat het jonge en broze gras niet beschadigd raakt

Welk soort gras moet ik zaaien?

Voor elke type belasting bestaan er soorten graszaden. Zal het gras intensief belast worden of zal de gazon niet vaak gebuikt worden om op te wandelen? Daarnaast is ook de vochtigheid en de samenstelling van de grond belangrijk om te bekijken vooraleer je graszaad aankoopt. Hieronder bespreken we de grassoorten die het vaakst aangekocht worden:

Sport- & speelgazon

Heb je kinderen of huisdieren? Dan ben je het best geholpen met een graszaad voor een intensief gebruik. Dit mengsel bestaat uit verschillende soorten graszaden die elk hun unieke kenmerken hebben. Samen vormen de grassoorten een sterke en dichtbegroeide grasmat die uitermate geschikt is om op te lopen, spelen en te sporten.

Schaduwgazon

Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw? Dan kies je het best voor schaduwgazonzaad. Dit mengsel groeit gemakkelijk in schaduwrijke omstandigheden.

Traag groeiend gras

Heb je een hekel aan grasmaaien? Dan is traag groeiend graszaad jouw beste keuze. Dit gras is perfect voor grasperken die weinig worden belopen. Een nadeel van traag groeiend graszaad is dat bij drogere periodes het gras minder goed herstelt en er sneller onkruid tussen groeit.

Reparatiegraszaad

Dit graszaad is bedoeld om het gazon na het verticuteren door te zaaien. Het mengel bestaat meestal uit gecoate graszaden die snel ontkiemen.

 

2 jaar geleden
19 keer bekeken
Opmerkingen
Laat een opmerking achter

Gras zaaien hoe begin ik er aan

Back to Top